top of page
9.png
הבעה באמצעות הקלדה
על-פי שיטת יעל כהן

הבעה באמצעות הקלדה היא שיטת הקלדה הבעתית המותאמת ומכוונת לשימוש ע"י אוטיסטים לא ורבליים. השיטה פותחה על-ידי יעל כהן בעקבות הצלחתה בחשיפת אפשרויות התקשורת עם נער על הספקטרום האוטיסטי.

לעולמם העשיר של א.נשים על הקשת האוטיסטית נחשפתי במסגרת הנחיית סדנאות לפיתוח מיומנויות חברתיות ב'בית של רונית'. נוכחתי לגלות עד כמה בוער הצורך של כל אדם, ובמיוחד של האוטיסט, לחיזוק תחושת החיבור עם הגוף, הרגש והחשיבה. בעקבות זאת, גמלה בתוכי ההחלטה להעמיק את הקשר שלי עם העולם האוטיסטי.

החלטה זו הפגישה אותי עם תומר - נער צעיר שאובחן באוטיזם ללא יכולת ביטוי ורבלית, בזמן לימודיו בתיכון הדמוקרטי קריית אונו. העבודה בתור המשלבת של תומר, הפכה מהר מאוד לקשר מיוחד. קשר בו נרקמה חברות ונרכש אמון משותף. קשר זה התאפשר באמצעות שיטת ההקלדה, באמצעותה תומר שכלל את יכולות התקשורת שלו עם הסביבה ואני זכיתי להציץ לעולמו הפנימי העשיר ובמורה דרך אמיץ. כשתומר כתב לי 'תעזרי לחברים שלי' נרשמתי למסלול הדו שנתי להכשרת מטפלים בהבעה באמצעות הקלדה אצל יעל.

תומר

באמצעות תרגול השיטה, היכולת של אנשים אוטיסטים ועם דיספרקסיה להקליד באופן עצמאי וממוקד משתפרת פלאים ובמקביל מעלה את רמת המודעות ותורמת למיקוד חשיבתי ולשליטה פיזית. לאחר שנים של בידוד חברתי ותסכול מחוסר היכולת לתקשר עם הסביבה, הם מצליחים להביע את עצמם מילולית באמצעות הקלדה במחשב, ליצור קשרים חברתיים ולשתף מעולמם הפנימי העשיר, מרגשותיהם, מהצורך שלהם בקשרים חברתיים ומתבונתם הגבוהה.

באופן זה, מטופל עובר תהליך של גיבוש זהות, חשיפה אישית והשמעת קולו שעד כה היה סמוי. הגילוי העצמי הוא תהליך רגשי, רגיש ועדין ונדרשת מיומנות כדי ליצור מרחב בטוח ותומך להתפתחות.

 

מפגשי הבעה בהקלדה מתנהלים כשיחה במהלכה מתרגלים את החיבור בין הקלט לפלט, ואת דיוק היכולת להצביע על אותיות ולחברן למילים המבטאות מחשבות פנימיות. כך מתאפשר טיפול רגשי העוסק בעיבוד מצבי חיים, ניתוח תהליכים, הכנה למטרה, הבנת גורמי תסכול, חיבור לרצון ושיפור הביצועים. הלמידה והתרגול משפרים את רוב תחומי-החיים ואת רווחתם של האוטיסטים תוך מציאת משמעות והתפתחות אישית.

 

טיפול פרטני מותאם לתפקודו של המטופל, צרכיו והעדפותיו. בין המטרות הטיפוליות: פיתוח ידע אורייני, ניתוח מיומנויות הצבעה והקלדה, טיפול בדיספרקסיה, חיבור בין קלט לפלט, הבעה תקשורתית, הבעה רגשית, מוטיבציה להבעה ויזימה, תקשורת עם אחרים משמעותיים. במקביל, את התהליך עוברת גם הסביבה הקרובה של המטופל עם העברת מיומנויות ההקלדה להורים ולמטפלים אחרים. 

 

טיפול קבוצתי מתאפשר לאחר כשנה של תהליך פרטני ומתקיים במקביל. המפגש בין א.נשים אוטיסטים בעלי יכולת לתקשר דרך הקלדה מייצר תחושת שייכות וגיבוש, אפשרות לתרגל תקשורת עם הסביבה, חיפוש יעד ומשמעות והתמודדות עם קשיים ואגרסיות. הקבוצה מהווה מקור כוח לשיפור והתקדמות נוספת תוך היכרות והזדהות בין המשתתפים.

שילובם של אוטיסטים בחברה הוא חובה מוסרית. פיתוח יכולות התקשורת אינו רק תורם לרווחתם ולעצמאותם של המאובחנים באוטיזם, אלא גם גורם לשינוי תפיסתי ואבחוני של אנשים עם אוטיזם בתפקוד נמוך ובינוני בעיני התא המשפחתי, החברה והקהילה המקצועית.

לקביעת פגישת ייעוץ ופרטים נוספים

רונה אסולין-אורבך

054-2099442

ieclectic8@gmail.com

bottom of page